Det finns i regel två alternativ för den som ska öppna en webbshop och det är att hyra eller köpa en webbshopslösning. Vilket du ska välja spelar stor roll när det exempelvis handlar om hur snabbt du vill komma igång. shopping-cart-402756_960_720Det som är absolut viktigast när du vill öppna en webbshop är att du har tid över. Det är nämligen detta som det krävs mest av, Om du är nybörjare på det här med att ha en webbshop, vilket de allra flesta är, så är det snabbaste och smidigaste alternativet att köpa eller hyra en webbshop. Då hyr man ett program som sköter utformningen åt en. Fördelen med detta är att man får allt till ett paketpris. Var noga med att välja en plattform att vila på som är service minded. Då får du dessutom den hjälp du behöver.

Den teknik som ingår i dessa paket bör vara:

  • Teknik som gör att du kan lägga upp dina produkter i kategorier – det är viktigt att man kan sortera för att ge ett bättre helhetsintryck på webbshoppen.
  • Produktbeskrivning – du bör kunna lägga upp dina produkter med bild, beskrivning och rubrik samt givetvis ett pris.
  • Extrapris – de flesta paket innehåller även möjligheten att kunna lägga in extrapris under en begränsad tid. Ibland kan man vara tvungen att köpa detta till, se till att det ingår i det paket som du väljer så blir det smidigt och enkelt hela vägen.
  • E-post – en e-posttjänst där du får alla beställningar samt kan kontakta kunderna ingår i de allra flesta paket, detta är en fördelaktig tjänst som du bör se till följer med. Det underlättar för dig att kommunicera med dina kunder samtidigt som du får en professionell e-post adress.
  • Design – Oftast ingår ett par mallar som du kan välja ifrån, du vill dock kunna bestämma över designen på egen hand genom att till exempel förändra färgerna samt utformningen av din butik.
  • Du behöver även möjlighet att skapa undersidor på din hemsida, så att du till exempel kan ge tydlig information om fraktkostnader och leveranstider samt villkor för att handla i butiken.
  • Login för kunder – detta gör att fler kunder återkommer oftare. Då kan du även skapa system för att de exempelvis ska kunna handla med bonuspoäng.

De flesta seriösa leverantörer av e-handelslösningar har demoversioner som du kan testa på gratis. Det är klokt att ta lite tid på sig att jämföra dessa för att se vilka man kan tänka sig att arbeta med, då får man dessutom en tydlig bild av vad de har att erbjuda och man får en realistisk bild av hur det faktiskt kommer att se ut. Det är viktigt att du känner dig bekväm med tjänsten som du väljer att använda dig av. Du bör dock inte använda dig av en demoversion om detta är någonting som du har tänkt dig att leva på. Det är viktigt att du kan göra vad du vill med din webbshop och det finns en del saker som inte fungerar med demoversionerna, till exempelvis alla olika typer av betallösningar.

Om man endast har tänkt sig att öppna en webbshop som hobby så kan det fungera alldeles utmärkt med att använda sig av en demoversion, de betallösningar som man kan använda sig av i vilket fall är ofta Paypal och liknande tjänster. Det man ska ha i åtanke är att de ofta tar en hög avgift för varje köp som genomförs, detta kan fungera avskräckande på kunder om du själv inte väljer att stå för den summan. Innan du bestämmer dig för vad du ska använda för form när det kommer till din webbshop bör du haft alla aspekter i åtanke.