Under 2018 finns det 15 webbdesigntrender att hålla ett öga på.

 1. Typsnitt som är stora och djärva
  Allt fler företag använder sig av stora, feta typsnitt för att förankra sina hemsidor. När resten av sidan hålls enkel och tydlig, som i det här exemplet från Brooklyn-baserade byrån Huge, fungerar den här stilen bra.
 2. Användning av cinemagrafer
  Cinemagraphs – mjuka, oavbrutna loopar av högkvalitativa filmer eller GIF:er – har blivit en populär teknik för att ge rörelse och visuell attraktionskraft åt annars statiska sidor. Loopar i helskärm, som den här från den danska byrån CP+B Copenhagen, ger omedelbart intresse åt en enkel webbplats.
 3. Brutalism
  Vissa formgivare väljer mer varierade, konventionella strukturer för att sticka ut i ett hav av snygga, ordnade webbplatser. Även om det först kan verka konstigt har flera välkända företag, som Bloomberg, redan infört dessa aggressivt okonventionella designaspekter på sina webbplatser.

Brutalismen uppstod som ett svar på den ökande standardiseringen av webbdesignen och definieras av stark, asymmetrisk, icke-konformistisk grafik samt en markant brist på hierarki och ordning. Den är med andra ord svår att beskriva, men du känner igen den när du ser den, som i bilden nedan av kläddesignern Biannual.

 1. Mättade färgskiftningar
  Under 2017 fanns kalejdoskopiska gradienter överallt, och de kommer inte att försvinna under 2018. Med sin helskärm, gradient-tvättade hemsida exemplifierar den Zürichbaserade byrån Y7K hur man får denna tvåtonseffekt att se fräsch och modern ut.
 2. Vibrerande färglager
  Som illustreras i det här fantastiska exemplet från det So Paulo-baserade teamet bakom Melissa Meio-Fio ger förskjutna, staplade färglager djup och komplexitet till en enkel webbstruktur.
 3. Endast text
  På vissa webbplatser slopas bilder och synliga navigeringssektioner helt och hållet och man förlitar sig i stället på några viktiga rader ren text för att informera besökarna om verksamheten.

Den danska byrån B14:s webbplats används helt enkelt för att beskriva deras uppdragsbeskrivning och tillhandahålla länkar till exempel på deras arbete. Det är en ren och modern metod för informationspresentation.

 1. Illustration
  För skräddarsydda illustrationer till sina webbplatser vänder sig fler företag till illustratörer och grafiker. Efter åratal av platt design och enkel minimalism är det ett utmärkt sätt att lägga till illustrerade inslag på webbplatsen, som i det här vackra exemplet från NewActon, ett utmärkt sätt att ge lite individualitet (designad av den australiensiska digitala byrån ED).
 2. Ultra-minimalism är nummer åtta på listan.
  Vissa formgivare tar den klassiska minimalismen till sin logiska slutsats och förkastar normerna för hur en webbplats ska se ut genom att bara visa upp det allra nödvändigaste. Designern Mathieu Boulets webbplats är fokuserad på några få viktiga länkar till hans sociala profiler och information.
 1. Duotone
  Dessa tvåfärgade färgsystem, som det här från Australian Design Radio, verkar hippa och moderna.
 2. Text som är både horisontell och vertikal
  Text som är vertikalt inriktad på en webbplats i stället för horisontellt inriktad ger sidan en ny dimension. Ta regissören Matt Porterfields exempel, som kombinerar horisontell och vertikal textjustering på en annars slät sida.
 3. Geometriska former och mönster
  På webbplatser blir det allt vanligare med finurliga mönster och former, vilket ger lite stil åt en värld som domineras av platt och materiell design. På sin hemsida använder MSDS, en kanadensisk designbyrå, djärv, mönstrad typografi.
 4. Serif-teckensnitt
  I åratal undvek formgivare serifteckensnitt för att hålla webbplatser läsbara och rena på grund av begränsningar i skärmupplösningen och en allmän brist på stöd för teckensnitt online. Seriftyper har fått ett stort ögonblick 2018 tack vare de senaste uppgraderingarna, och de har aldrig sett modernare ut. En serifrubrik, som den som syns på The Sill, tillför sofistikering och stil.
 5. Överlappning av text och bild
  För bloggar och portföljer har text som överlappar medföljande fotografier något blivit en populär effekt. Thibault Pailloux, frilansande art director och front-end-utvecklare, lyfter fram sitt överlappande innehåll med en färgad understrykning under varje rubrik.
 6. Naturliga former
  Borta är dagarna med rigorösa rutnätslayouter och strikta kanter; 2018 kommer svängda linjer och mjuka, organiska former att vara dominerande. Den gränslöst tecknade bakgrunden i exemplet nedan från Neobi ger en stor touch av personlighet och levande färg till den grundläggande designen.
 7. Handritade typsnitt
  Handritade typsnitt har blivit alltmer populära under de senaste månaderna, och det är på goda grunder. Dessa unika typsnitt ger personlighet och charm till varje projekt och gör det möjligt för formgivare att skapa ett distinkt utseende och känsla utan att behöva börja från början. Ett handritat typsnitt fungerar som ett finurligt ankare på hemsidan för KIKK-festivalens webbplats.